Expositie 'Groen Gooi' in het Huizer Museum

Het Huizer Museum zet, tijdens het Erfgoed festival, het landschap om ons heen in de schijnwerpers!

Het Huizer Museum organiseert een zomertentoonstelling over bijzondere plekken in het landschap in het Gooi en Vecht. De diversiteit van de natuur om ons heen gaat aan velen snel voorbij. Als je echter goed kijkt zie je dat al die verschillende gebieden samen eigenlijk de schatkamer zijn van het groene Gooi.

Het Huizer Museum bekijkt de natuur door een cultuurhistorische bril en geeft antwoord op een aantal vragen. Waarom hebben we ‘bergen’, en wat is een klifkust, hoe is het Naardermeer ontstaan, waarom heeft ‘s-Graveland zoveel slootjes, waar graasden de koeien en hoe lang verbouwen ze al mais in het bos? 

Het landschap om ons heen is de afgelopen 100 jaar flink veranderd. Menselijk handelen heeft invloed gehad op hei, veenontginningen, water, natuurgebieden, aanleg van bossen en natuurlijk de Zuiderzee. Met de komst van villawijken voor de gegoede burgerij, die begin 1900 ‘buiten’ ging wonen, veranderde de kijk op de natuur. Ook door handel en industrie kreeg de natuur een andere rol in het menselijk bestaan. ‘Leven van de natuur’ veranderde in ‘genieten van de natuur’.

In deze tentoonstelling maken we sprongen in de tijd en ook combinaties van disciplines.
We maken kennis met de plek door hedendaagse fotografie van Frans Lemmens, bekend van Nederland van Boven, Stil Holland en andere reportages vol prachtige natuur- en landschapsfotografie.

In veelal geromantiseerde schilderijen zien we de pracht van de natuur begin 20e eeuw door de ogen van kunstenaars als Adri en Gretha Pieck, Briedé en E.R.D. Schaap. Aan de hand van hedendaagse fotografie en kaarten herkennen we de locaties. Deze tentoonstelling bevat onder meer werk uit regionale collecties van de gemeente Wijdemeren, Singer Laren, de gemeente Hilversum en de collectie Huizen.

Praktische informatie

Vanaf Vrijdag 15 juni 2018 tot en met Zaterdag 17 november 2018

Dag Van Tot
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00

Achterbaan Model.NdtrcItem.HouseNumber
1271 TZ, Huizen