Expositie 'Breng De Dode Zee tot leven'

De Nederlandse stichting Artists for Nature Foundation (ANF) organiseert een overzichts- en verkooptentoonstelling van haar laatste project “Breng de Dode Zee tot leven” van vrijdag 1 november t/m zondag 3 november in de “Oude School” te Kortenhoef, vrij toegankelijk.

Er zijn veel werken te zien van ANF’s laatste project, welke plaats vond rondom de Dode Zee. Voor dit project nodigde ANF 19 kunstenaars uit 9 landen uit, om in zowel Israël als Jordanië, de rijkdom van de natuur rondom de Dode Zee te verbeelden. Van de vele kunstwerken die daar werden vervaardigd is een afgewogen selectie gemaakt die op deze in Nederland eenmalige expositie, te zien zal zijn. Ook is er een prachtig kunstboek gemaakt van dit project dat tijdens de expositie te koop zal zijn.

ANF brengt op uitnodiging van Internationale natuurorganisaties zoals WWF en Birdlife International, bedreigde natuur in de wereld in beeld via kunst. Voor een project selecteert ANF kunstenaars uit een totale groep van ca. 130 bij ANF aangesloten, internationaal vermaarde wildlife kunstenaars. De vervaardigde kunstwerken worden weergegeven in kunstboeken en geëxposeerd tijdens reizende tentoonstellingen, met als doel om “bewustzijn voor natuurbescherming” te creëren.

In de Oude School trakteert ANF de bezoeker op een spannende expositie met de bedoeling de bezoeker te attenderen op de schoonheid van de natuur in het Dode Zeegebied en op de noodzaak tot het beschermen ervan.

Het waterpeil van de Dode Zee daalt gemiddeld één meter per jaar waardoor dit zoutmeer met uitdroging wordt bedreigd. Oplossingen zijn hard nodig! Zes organisaties uit Jordanië, Israël en Europa hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de Dode Zee hoog op de agenda te krijgen bij politici en beleidsmakers in de regio.

Het Dode Zee gebied herbergt niet alleen een bijzonder ecosysteem maar ook zeldzame historische en culturele schatten. De beroemde Dode Zee rollen zijn hier gevonden. De daling van het waterpeil zal deze waardevolle bron op den duur vernietigen, waarmee ook een toeristische trekpleister verloren gaat en een belangrijke bron van inkomsten. Vanwege de ligging is de Dode Zee bij uitstek een plek voor verbinding in deze door oorlog geteisterde regio.

Op de tentoonstelling zijn kunstwerken te zien van o.a. Ad van Liempt (Nederland), Bruce Pearson (Engeland), Juan Varela (Spanje), Debbie Kaspari, James Coe (USA), Laurent Willenegger (Zwitserland), Nick Derry (Frankrijk), Rosanne Guille (Sark, Kanaal Eilanden), Bernd Pöppelmann, (Duitsland), Anne Shingleton (Italië), Amir Balaban en Zev Labinger (Israël).
Een aantal kunstenaars is aanwezig om tweemaal per dag rond te leiden en uitleg te geven.

Ook zullen er op vrijdagochtend voor openingstijd rondleidingen worden gegeven aan de leerlingen van groep 7/8 van de basisscholen in Kortenhoef. Het is ANF’s overtuiging dat natuurbehoud en educatie hand in hand moeten gaan.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk op vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Over de Artists for Nature Foundation (ANF)
Het begon bijna 30 jaar geleden op Schiermonnikoog. Zoals Prins Bernard schreef in het voorwoord van het eerste ANF-kunstboek: “Natuurbescherming is niet alleen een zaak van cijfers en feiten, maar ook een zaak van het hart. Kunstenaars zijn goed uitgerust om de liefde voor de natuur vorm te geven, zichtbaar en voelbaar te maken voor anderen”.
Dat was de basis van ANF, Schiermonnikoog, het eerste project. Met als resultaat dat het eiland mede hierdoor een Nationaal Park werd.
In Nederland heeft ANF in 2006 nog een tweede project gerealiseerd in samenwerking met Het Utrechts Landschap onder de naam: “Wieken, Wind en Weidevogels”.

Tijdens de afgelopen 28 jaar zijn er 16 projecten gerealiseerd van Alaska tot Polen, van Peru tot India, met als resultaat dat veel van deze gebieden met hun unieke biodiversiteit nu beschermd zijn. ANF is de enige organisatie in de wereld, die met kunst van hoog niveau, aandacht vraagt voor natuurbescherming en hiermee in haar bijna 30 jarig bestaan mooie resultaten heeft geboekt.

Gratis toegang

Dag Van Tot Toelichting