Erfgoedfestival op forteiland Pampus; Groen-Groener-Groenst!

(ON)NATUURLIJK EILAND Pampus is een groen eiland in het blauwe IJmeer. Het kunstmatig forteiland is eind 19e eeuw gebouwd als verdedigingsbolwerk in de Stelling van Amsterdam. Nu herbergt het een rijke flora! Een rondje te voet biedt veel fraais. Het aflopend talud zit vol grassen, het gesteente vol fraaie korstmossen, in kloven en kieren groeien varens en andere planten en het kabelend water zit vol wieren en waterplanten.

Op dit moment zijn al 124 verschillende planten gedetermineerd, waaronder beschermde planten als de Muurvaren. Er zijn zelfs twee zeldzame planten ontdekt: de Doorgroeide Boerenkers en de Zwartmoeskervel! Die laatste zou eerder alleen op Texel te vinden zijn, maar nu is dus ook op Pampus. Zwartmoeskervel is zeldzaam, maar ook eetbaar. Daarover gesproken… bij de 124 gedetermineerde plantensoorten zijn de planten uit de moestuin en kruidentuin van Pampus niet meegeteld. Dus eigenlijk bevat Pampus nog veel meer flora!

GROEN, MAAR DAN ANDERS…
Niet alleen op het oog is Pampus een groen eiland! Ook in hoe het zich organiseert. Het zelfvoorzienende eiland streeft ernaar binnen enkele jaren compleet duurzaam te zijn. Het is hard op weg zijn energiebronnen te vergroenen. Hiervoor is zelfs een speciaal gezelschap van ondernemers uit de wetenschap en technologie actief, het Pampus Off-Grid Consortium.

HISTORIE EN UITWAAIEN
Naast groene redenen om Pampus te bezoeken, zijn er natuurlijk nog tal van anderen! Struin maar eens door het imposante fort dat op de UNESCO lijst van werelderfgoederen staat. Daar geven gidsen gratis rondleidingen en de Pampus Xperience neemt je mee terug in de tijd, terug naar de VOC schepen die voor Pampus kwamen te liggen en terug naar het militaire leven op het fort. Buiten kun je kijken naar prachtige blow up foto’s van álle forten uit de Stelling van Amsterdam of heerlijk op een van de terrassen genieten van het fraaie uitzicht en van wat lekkers uit het paviljoen.

GROENE HIGH LIGHTS!
• Tijdens de zomermaanden zijn in de museumshop gratis Pampus Flora Zoekkaarten op te halen. Hiermee kun je struinen over het eiland en speuren naar de op dat moment bloeiende planten.
• In de shop zijn ook zaadbommen en -granaten te koop. Gooi ze ergens waar wel wat mooie bloemen mogen groeien. Nee niet op Pampus zelf, maar wel op het vaste land. Goed voor de bijen, vogels, vlinders en lieveheersbeestjes!
• Om de week zijn op woensdag de Pampus vogelaars op het eiland. Ze komen al jaren op het eiland om vogels te vangen en te ringen. Kijk met ze mee en ontdek wat er op Pampus vliegt, nestelt en broedt.
• Puur Pampus: het eerste samen sneller duurzaam festival op een onbewoond eiland! Op 7 en 8 juli gaat het hele eiland bruisen van de positieve en groene energie. Pampus zal bijna uit elkaar spatten van alle innovaties, brainwaves, aha-momenten en pure lol! Pak de boot naar dit green energy festival en ontdek hoe makkelijk je groener kan denken en groener kan doen! Het wordt feestelijk, super interessant en creatief!

Praktische informatie

Vanaf Zondag 1 april 2018 tot Zondag 28 oktober 2018

Dag Van Tot
Zondag 10:30 17:00
Dinsdag 10:30 17:00
Woensdag 10:30 17:00
Donderdag 10:30 17:00
Vrijdag 10:30 17:00
Zaterdag 10:30 17:00

Herengracht Model.NdtrcItem.HouseNumber
1398 AD, Muiden