Ciconia Consort - Biedermeier Kerst, 200 jaar Stille Nacht in Naarden

Ciconia Consort presenteert het concertprogramma Biedermeier Kerst. Onderdeel van dit kerstprogramma is de viering van het lied Stille Nacht dat dit jaar 200 jaar bestaat. Naast Stille Nacht brengt Ciconia Consort werken van o.a.; Sibelius, Schumann en Schubert. Speciale gasten zijn; Wendeline van Houten (sopraan), Talitha van der Spek (mezzo sopraan), Jean-Léon Klostermann (tenor) en Nanco de Vries (bas/bariton).

Sinds de oprichting van Ciconia Consort in 2012/2013 brengt het strijkorkest ieder jaar een kerstconcert. Achtergrond van dit programma is 19-eeuwse Duits-Oostenrijkse kunststroming Biedermeier (vanaf ca 1815 tot 1848). In deze periode was er sprake van een burgerlijke vlucht naar een huiselijke gezelligheid dat vooral terug was te zien was in de wooncultuur met gezellige zithoekjes en planten op de vensterbank. Niet voor niets transformeerde in deze tijd de kerstperiode tot een familiefeest met nieuwigheden zoals; de kerstboom, kerstliedjes en kerstcadeautjes.

Ciconia Consort speelt en zingt o.a. met de solisten Wendeline van Houten, Talitha van der Spek, Jean-Léon Klostermann en Nanco de Vries het jarige Stille Nacht. Dit populairste kerstlied aller tijden werd voor het eerst opgevoerd op eerste kerstdag 1818 in de St.Nikolauskerk in het Oostenrijkse Oberndorf. De zanger-familie Strasser en organist Karl Mauracher verspreiden met succes de compositie van Franz Xaver Gruber en Joseph Mohr over Europa. Naast Stille Nacht brengt Coconia Consort ook de Pastoralmesse en van Karl Kemper en het bekende Cantique de Noël van Adolphe Adam.

Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013 en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ook stort het orkest zich op actuele en maatschappelijke thema’s. Ciconia Consort heeft de afgelopen 5 jaar naam gemaakt met spraakmakende concerten. Op 8 november a.s. begeleidt Ciconia Consort prijswinnaar Peter Gijsbertsen bij uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs 2018.

Van Tot Toelichting

Donderdag 20 december 2018 vanaf 20:15