Geologisch Museum Hofland

Museum Hofland is genoemd naar de amateur-geoloog Lucas Hofland, wiens verzameling de basis vormde van het museum. Inmiddels is er veel meer in het museum te vinden: fossielen, mineralen, zwerfstenen en artefacten, maar vooral het verhaal dat deze vondsten vertellen. Het verhaal over de geologische geschiedenis van het Gooi, met archeologische vondsten van de oudste bewoners. Of het verhaal 'van oerknal tot heden' over het ontstaan van onze aarde, of het verhaal van de ontwikkeling van het leven op aarde.

Sinds kort is er een nieuwe tentoonstelling over ‘Goois Verleden ‘gestart en hier wordt via een maquette van een Gooise stuwwal, een grote muurschildering en een doorlopend panorama  de ontstaansgeschiedenis van het Gooi getoond. Licht en geluid, beeldschermen, fossielen en zwerfstenen zorgen voor een levendig geheel.

In  de rest van het museum worden via prachtige diorama’s de perioden in de geologische geschiedenis weergegeven en in vitrines zijn de bijbehorende fossielen te zien. Er wordt getoond hoe platen-tektoniek werkt of vulkanisme. Er is een grote, kleurige schildering die de kringloop van de gesteenten uitbeeldt met daarbij een interactieve uitleg.  Ons filmzaaltje is veranderd in een prehistorische grot en hier vertelt een sjamaan over het ontstaan van de mens. Achter het museum bevindt zich een slijpatelier waar stenen gezaagd of geslepen worden. Bij het museum hoort een fraaie stenentuin met een collectie grote zwerfstenen.

Het museumwinkeltje biedt boeken, mineralen en fossielen, maar ook sieraden en nog veel meer. Iedere zondag is - vrijblijvend - een gids aanwezig voor informatie of een rondleiding. Op de eerste zondag van de maand worden speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar en op de derde zondag van de maand is er regelmatig een lezing over een geologisch onderwerp voor volwassenen.

Beluister hier de audiofragmenten van Geologisch Museum Hofland.

Praktische informatie

Faciliteiten (Accommodatie)
Lift Ja
Voorzieningen gehandicapten
Aangepast voor gehandicapten Ja
Vervoer
Eigen parkeerterrein Ja
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja
Prijs
LMTS Prijsomschrijving Volwassenen: €5,50 Jeugd van 4 t/m 11: €2,50 Jeugd van 12 t/m 17: €4,00 Vrij entree voor kinderen t/m 3 jaar, donateurs en museumkaarthouders.

Dag Van Tot
Zondag 13:00 16:30
Dinsdag 13:00 16:30
Woensdag 13:00 16:30
Donderdag 13:00 16:30
Vrijdag 13:00 16:30
Zaterdag 13:00 16:30

* groepen op afspraak ook buiten deze tijden.