10 leukste uitjes voor de herfstvakantie, voor het hele gezin!

Het Gooi en de Vechtstreek zijn in het najaar prachtige plekken om te vertoeven. Daarom hebben we hier de leukste tien kant-en-klare uitjes voor je op een rij gezet voor in de herfstvakantie, zodat je mét de kinderen er lekker op uit kunt. Ontdek de regio ter land, ter zee en in de lucht. 

Wat ga jij doen?? Voor het complete overzicht van alle herfstvakantie activiteiten klik je hier

 

Gezinswandeling Slot Zuylen

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht en heeft een prachtige geschiedenis. In de herfstvakantie zijn er extra gezinsrondleidingen ingepland zodat iedereen zijn ogen uit kan kijken bij het kasteel in Oud-Zuilen. Een gids laat gezinnen alle vertrekken van het slot zien en vertelt daarbij de mooiste verhalen. En daar zijn er heel wat van, want Slot Zuylen werd al in de dertiende eeuw gebouwd. De extra rondleidingen zijn van dinsdag 17 oktober tot en met donderdag 19 oktober om 11.30 uur en 14.30 uur. De rest van de week is het slot ook open.

Kom naar het Klokhuis Maaklab Festival bij Beeld en Geluid!!

In het Klokhuis MaakLab Festival kun je je creativiteit helemaal kwijt! Tijdens dit festival komen de meest succesvolle knutselactiviteiten van Klokhuis Maaklab nog een keer langs. Kinderen maken samen met hun (groot)ouders de mooiste knutselwerkjes met de instructies van het Klokhuis. Ben jij creatief of hou jij van knutselen, ontwerpen, uitvinden, timmeren, zagen, lijmen, tekenen of gewoon lekker aanrommelen met materiaal? Dan is dit echt iets voor jou. Tijdens het festival kan je ook gratis een bezoek brengen aan het museum, De Beeld en Geluid experience. Ook kan je je inschrijven voor de masterclass van Job, Joris & Marieke, die animatiefilms maken. Je kent ze misschien wel van de videoclip van "Ik neem je mee" (Gers Pardoel) of van hun Oscar-genomineerde korte film "A Single Life."  Ze vertellen in een masterclass hoe ze hun films bedenken en maken. Het Klokhuis Maaklab is van 14 t/m 29 oktober.

Boottocht naar de Eendenkooi op het Naardermeer

Weleens op een fluisterboot gevaren? Deze boot neemt je in alle stilte mee naar de Eendenkooi op het Naardermeer. Op die plek werden ooit eenden voor consumptie gevangen, maar dat soort praktijken zul je vandaag de dag niet zien. Wel is het een prachtige plek om in alle rust van de omringende natuur te genieten. En als je dan toch op het Naardermeer bent, doe je ogen dan goed de kost aan het oudste natuurmonument van Nederland. Het gebied is een thuis voor purperreigers, aalscholvers, ringslangen, noordse woelmuizen en reeën. Vergeet niet warme kleding mee te nemen! Je kunt op drie verschillende dagen meevaren: woensdag 18 oktober, zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober. De tocht duurt van 13.30 tot 16.00 uur.

Herfstvakantie, Maand van de geschiedenis bij Muiderslot

Niet alleen tijdens de herfstvakantie, maar in de hele maand oktober is het feest bij het Muiderslot en dat viert het kasteel op verschillende manieren. De maand is uitgeroepen tot de maand van de geschiedenis. Het is 27 oktober precies 742 jaar geleden dat Graaf Floris V de brief ondertekende waar voor het eerst de plaatsnaam Amsterdam (Amstelredamme) werd genoemd. Amsterdam is jarig dus! In de herfstvakantie kun je naar de tentoonstelling Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam. Neem een selfie bij de wensput en maak kans op een gelukspakket. Opa’s en oma’s mogen gratis naar binnen, als ze een kleinkind meenemen.

Gevonden Voorwerpen bij Museum Hofland

Benieuwd hoe ‘t Gooi er een kleine 120 duizend jaar geleden uitzag? Of in de middeleeuwen? De tentoonstelling Gevonden Voorwerpen van het Geologisch Museum Hofland in Laren laat dit zien aan de hand van voorwerpen en sporen die het Gooise landschap heeft achtergelaten. Denk aan vuursteenspits tot zwaard en van urn tot kogel. Ook particulieren hebben hun collectie beschikbaar gesteld dus sommige voorwerpen zijn door de meeste mensen nog nooit gezien. De tentoonstelling is in de hele herfstvakantie te zien.

O’G3NE bij Theater Gooiland

Ondertussen is zowat heel Nederland bekend met de meidengroep O’G3NE. De groep van drie zussen won in 2014 de allereerste editie van The Voice. Ze kwamen ook uit op het Junior Eurosongfestival en het grote Eurosongfestival. De dames staan onder begeleiding van een live-band bij het prachtige vernieuwde Theater Gooiland in Hilversum met hun succestournee Three times a lady. Het trio steekt prachtige ballads en uptempo tracks in een eigen O’G3NE-jasje. 22 oktober is het zo ver. Reserveer kaartjes nu het nog kan.

Springkussenfestival bij de Zandzee in Bussum

Sportcentrum de Zandzee in Bussum wordt omgetoverd tot springkussenparadijs. Wat dacht je van vijftien (!) verschillende springkussens, stormbanen en luchtkastelen? Het springkussenfestival is een van de hoogtepunten van de herfstvakantie in Gooise Meren. 26 oktober kun je springen tot je er bij neer valt, van 9.30 uur tot 16.30 uur. Maar dat is niet het enige dat de Zandzee te bieden heeft in de herfstvakantie. 23 oktober kunnen kinderen herfstbladeren duiken. Wie haalt de meeste blaadjes boven water? En voor de allerkleinsten zijn er Nijntje-spelletjes op 26 oktober. Voor kinderen tot en met 5 jaar.

 

Halloween in Gooi- en Vechtstreek

Ook in ‘t Gooi wordt Halloween gevierd en hoe! De Schaapskooi op de Blaricummerheide is compleet in Halloween sferen gestoken. Kinderen kunnen een lantaarn maken van een pompoen, heksenlimonade drinken, knutselen en pompoensoep eten. Je kunt ook wandelen over de hei en de paaltjesroutes volgen. Zondag 29 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Theatergroep de Fusie geeft op de Werf35 in Hilversum een gruwelijke Halloween voorstelling op een bijzondere locatie. Zeven wildvreemden hebben zich opgegeven als testpanel voor een nieuwe revolutionaire escape room. Wat begint als een spannende uitdaging, verandert al snel in een dodelijke race tegen de klok. Vrijdag 27 oktober (20.15 uur), zaterdag 28 oktober (20.15 uur) en zondag 29 oktober (14.00 uur).

Nacht van de Nacht in ‘t Gooi

Wandelen over de hei is in ‘t Gooi al mooi om te doen, maar wat nu als je dat ‘s nachts kan doen? Tijdens de Nacht van de Nacht kun je onder begeleiding van natuurgidsen en een boswachter het Goois Natuurreservaat ontdekken. Na zonsondergang komen heel wat dieren pas tevoorschijn. Misschien hoor je een uil, vliegt er een vleermuis langs of hoor je een das ritselen. Zaterdag 28 oktober kun je ervaren hoe dit is. De prachtige nachtwandeling begint om 19.00 uur als het nog net licht is en eindigt om 22.00 uur in het pikkedonker.

Geogame Park Gooi en Vecht

Schatten zoeken is natuurlijk op zichzelf al heel leuk, maar als je dat met je smartphone of gps kunt doen, is dat  natuurlijk nog veel leuker! Speel in de herfstvakantie het schatzoekspel van buitenplaats Boekesteyn in ‘s Graveland. De Geocache app kun je gewoon thuis al installeren, zodat je goed voorbereid bent. Begin makkelijk met een paar oefencaches. Zodra je die onder de knie hebt, kun je een hoger niveau aan. En als je er toch bent, geniet dan van de sprookjesachtige sfeer van het parkbos en de prachtige landhuizen.