De forten en molens in en rond Weesp

Wandelen in een prachtig landschap vol historie

Weesp is een van de veertien vestingsteden die ons land rijk is. De stad maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gelukkig is een deel van de verdedigingswerken uit die tijd bewaard gebleven dan wel gerestaureerd, en die zijn een bezoek meer dan waard. Een wandeling van ruim 8 km leidt u van de Ossenmarkt in Weesp langs de oostelijke oever van de Vecht naar Fort Uitermeer, en via de andere oever langs molens en een kaasboerderij weer terug naar Weesp.

Bijna overal in Weesp zijn voldoende parkeermogelijkheden, in een deel van het centrum wel tegen betaling. Gratis parkeren kan op de L
eeuwenveldseweg (achter het NS station); de Hugo de Grootlaan (bij verzorgingstehuis Oversingel) en Achter 't Vosje (tegenover het politiebureau). Op de Ossenmarkt, naast het Torenfort, kunt u uw auto ook gratis parkeren. Het Torenfort, aan het eind van de 19e eeuw gebouwd, is alleen aan de buitenkant te bewonderen, want het is in gebruik als bedrijfsruimte. Tegenover het fort ligt een wandelpad naar Bastion De Nieuwe Achtkant. Dit bastion was ook een onderdeel van de verdedigingswerken en het is in 2011 heropend na een grondige restauratie. Naast het Torenfort ligt de Theetuin. De theeschenkerij hier is alleen tijdens een paar thema-weekenden geopend voor koffie, thee, taart en lunch, maar de tuinen zijn het hele jaar vrij toegankelijk.

Vanaf het bastion gaat u rechtsaf over de brug naar de ’s-Gravelandseweg, volg die naar rechts. De ’s-Gravelandseweg loopt langs de Vecht, en het uitzicht is naar beide kanten prachtig. Aan de overzijde liggen prachtige, moderne woonboten, links ziet u oude boerderijen. Na ongeveer vier kilometer, in een bocht, kunt u scherp rechtsaf naar fort Uitermeer. Dit pad is alleen geschikt voor wandelaars. Vlak voor het einde van de ’s-Gravelandseweg is er ook een inrit voor auto’s. Fort Uitermeer is ook kort geleden gerestaureerd, en het is weer goed zichtbaar vanaf de weg en vanaf het water. Naast het fort ligt restaurant Uit & Meer. Het restaurant heeft een prachtig terras met uitzicht over fort en water, en is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur voor lunch, borrel en diner.

Als u de ’s-Gravelandseweg uitloopt tot de Gooilandseweg, kunt u even een uitstapje naar links maken: na 500 meter ligt aan uw linkerhand kaasboerderij Reijanahoeve. De boerderijwinkel is open van donderdag tot en met zaterdag. Vanaf de ’s-Gravelandseweg naar rechts lopend gaat u de brug over. Bijna direct na de brug gaat u schuin rechtsaf naar de Utrechtseweg. Aan deze weg, op de nummers 11a en 13, liggen 2 molens: De Vriendschap en De Eendragt. De Eendragt (bouwjaar 1691) wordt bewoond en is alleen van buiten te bezichtigen, maar De Vriendschap (bouwjaar 1900) is nog in gebruik als korenmolen. Elke zaterdag is de molen open voor publiek tussen 10.00 en 16.00 uur. Rondleidingen worden alleen gegeven op afspraak.

Aan het eind van de Utrechtseweg loopt u rechtsaf over de brug het centrum van Weesp weer binnen. Ga over de brug rechts en aan het einde van Nieuwstad links naar de Hoogstraat, en u ziet weer de ophaalbrug naar de Ossenmarkt. Op nummer 12a vindt u daar Eeterij De Schalkse, waar u uw dagje Weesp helemaal af kunt maken.
Wilt u overnachten en misschien twee uitjes aan elkaar koppelen? Dan kan heel goed bij een van de Bed & Breakfasts.

Praktische informatie:

Eeterij de Schalkse:                   Ossenmarkt 12, Weesp, (0294) 413544
Fort Uitermeer:                         ’s Gravelandseweg 2,  Weesp