Muiderberg

Met of zonder kinderen uw bezoek waard!

Met zijn prachtige zandstrand aan het IJmeer is Muiderberg een magneet voor iedereen, van jong tot oud. Maar er valt nog meer te beleven hier. Parkeren in Muiderberg is gratis, en kan op veel plekken. In de zomer kan het er al vroeg op de dag aardig vol lopen. Muiderberg is een ideaal dagje uit met de kinderen. In het zand kunnen ze naar hartenlust spelen, en het water is over een brede strook ondiep en dus veilig voor jonge kinderen. Toezicht door volwassenen blijft natuurlijk onmisbaar. Aan de pier zit Watersportcentrum Muiderberg, waar u een zeilboot, surfplank of kano kunt huren. Dat kan per uur of per dagdeel. 

Centraal op het strandje ligt Strandpaviljoen De Zeemeeuw, sfeervol van binnen en met een geweldig terras. Het paviljoen is de plek om neer te strijken voor alles waar je maar zin in hebt. Of het nou een kop koffie is, een heerlijke warme of koude lunch, een gekoeld glas witte wijn of een gezellig dinertje. En wilt u even van het strand af, dan loopt u in een paar minuten naar Midgetgolfbaan De Leeuwenkuil aan de Nienhuis Ruijskade 3. En veel te snel is het alweer tijd om naar huis te gaan!

Ook zonder kinderen is Muiderberg een aanrader voor een actief dagje uit.
Als u vanaf de Googweg het dorp binnen rijdt, ligt aan uw linkerhand op nummer 6 de Joodse Begraafplaats. Dit is de oudste Joodse begraafplaats van Nederland, en de synagoge stamt uit 1933. Rijdt u verder, dan ziet u al snel de Brink, een klein park in het hart van Muiderberg. Parkeer uw auto (of fiets)en breng een bezoekje aan het Echobos, in de noordwestelijke hoek. Het bos is een restant van een veel groter park, en in de 18e eeuw is hier een muur gebouwd die een “gelijksprekende echo” bleek te geven. Het park eromheen wordt binnenkort opgeknapt.
Vanaf Muiderberg kunt u een prachtige wandeling naar Muiden maken. Over de grasdijk langs het IJsselmeer voert de route naar de voormalige vestingstad Muiden. Op de terugweg volgt de wandeling het grasdijkje langs de Uitwatering van het Naardermeer. Afstand: 7 km.

Terug in Muiderberg kunt u heerlijk dineren bij hotel-restaurant Het Rechthuis, dat alle dagen open is voor ontbijt, lunch en diner. Bij mooi weer zit u natuurlijk op het prachtige terras. Overigens is dit ook een unieke plek om te overnachten, in een kamer of een appartement. Het Rechthuis zit in het voormalige station en de wachtkamer van de Gooische Stoomtram, ook wel de Gooische Moordenaar genoemd vanwege de vele ongelukken die ermee zijn gebeurd.

Praktische informatie:

Watersportcentrum Muiderberg:  Tesselschadelaan 1, (0294) 263235
Midgetgolfbaan de Leeuwenkuil:  Nienhuis Ruijskade 3, (0294)262595
Hotel het Rechthuis:                   Googweg 1,  (0294) 261323