Koninklijk Muiden

De prachtige haven van Muiden is een grote trekpleister voor toeristen uit binnen- en buitenland. En ook het Muiderslot is internationaal bekend als Amsterdam Castle. Maar veel minder mensen weten dat Muiden een prachtige vestingstad is met bijzondere historisch gebouwen. Neem een kijkje via GooiVechtinVR. Hier vindt u 360° opnames van de mooiste gebouwen in Muiden. Zet vooral uw VR bril op en stap virtueel deze prachtige omgeving binnen.  

Parkeren kan in Muiden op verschillende plaatsen, maar het is alleen gratis bij de P+R aan de A1. Van hieruit is het een kwartiertje lopen naar het Muiderslot. Er zijn alleen parkeerplaatsen voor vergunninghouders en plaatsen waarvoor parkeergeld moet worden betaald. Bij het Muiderslot is een (kleine) parkeerplaats, en op het Vestingplein is er ook een. Een groter terrein ligt aan de Mariahoeveweg (P2), vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het centrum.

Start uw dagje Muiden met een inspectie van de ”bruine vloot”. In de haven van Muiden liggen de prachtigste schepen. Hier is ook de vaste ligplaats van de Groene Draeck, het privé-jacht van koningin Beatrix. Langs het water vindt u verscheidene terrasjes waar u onder het genot van een kop koffie kunt genieten van dat moois. Ook particulieren kunnen in Muiden aanmeren.
Op slechts 200 meter afstand van de haven ligt het Muider Muizenfort, aan het Vestingplein. Helaas is dit fort op het moment niet bezoekbaar. Het fort is tussen 1874 en 1877 gebouwd op een ravelijn, en was een onderdeel van onder andere de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het museum geeft informatie over de geschiedenis van de vesting Muiden, en door middel van animatie kan de onderwaterzetting van de Noord- en Zuidpolder nagebootst worden.

Vanaf de Herengracht vaar je in een half uurtje naar forteiland Pampus, en ook daar is veel te beleven. U kunt zelf aan de hand van een routekaart door het fort dwalen, maar er zijn ook gidsen die rondleidingen verzorgen. Op Pampus is ook het eerste bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam gevestigd.


Weer terug aan land kunt u uw dagje Muiden afsluiten met lekkere spareribs of een sateetje bij Café Ome Ko; de “Woonkamer van Muiden”. Dit eetcafé is gevestigd in een monumentaal 16e-eeuws pand aan de Herengracht op nummer 71. Naast Ome Ko ligt Graaf Floris V en aan de overkant ligt restaurant De Doelen, waar je ook heerlijk kunt eten. De prijzen liggen hier wel wat hoger.

Praktische informatie: 

Muiderslot: Herengracht 1, (0294) 256262
Muider Muizenfort: Vestingplein 1, Muiden, (0294) 264922
Graaf Floris: Herengracht 72, Muiden, (0294) 261296
Forteiland Pampus: Vestingplein, Muiden, (0294) 262326
Cafe ome Ko: Herengracht 71, Muiden, (0294) 262333