Hilversum, architectuur in het groen

Een verrassend dagje voor architectuurliefhebbers die graag buiten zijn

Het is algemeen bekend dat er in en rond het centrum van Hilversum prachtige gebouwen te vinden zijn van onder andere de beroemde architecten Dudok en Duiker. Maar ook net buiten de stad is er veel moois te ontdekken. Neem een paar stevige wandelschoenen mee en geniet van de prachtige landgoederen, opvallende gebouwen en beeldende kunst in de open lucht die Hilversum óók te bieden heeft.

Op de grens tussen Hilversum en Loosdrecht ligt landgoed Zonnestraal. Te midden van zo’n 120 ha bos werd hier in 1928 sanatorium Zonnestraal geopend. Het prachtige witte gebouw met veel glas is een ontwerp van de architect Jan Duiker. Omdat men dacht dat tuberculose binnen dertig jaar verdwenen zou zijn, had duurzaamheid geen prioriteit. Gelukkig zag men later de monumentale waarde van het complex. In de jaren negentig werd gestart met een omvangrijk restauratieprogramma.

Op het landgoed is ruim voldoende parkeergelegenheid. Het hoofdgebouw bevindt zich op Loosdrechtse Bos 15. In dat gebouw zit ook Brasserie Zonnestraal. Begin hier uw wandeling vooral met een heerlijk kopje koffie!
Tip: Download voor uw vertrek de audiotour die gemaakt is over dit landgoed! 
Rondleidingen zijn er op de laatste zondag van de maand (12.00 en 14.00 uur). Na afloop kunt u neerstrijken in de brasserie voor een lekkere lunch (op alle dagen van de week) of voor het diner (op donderdag, vrijdag en zaterdag).

Door het Loosdrechtse Bos loopt ook het Sint Annepad. Dit Middeleeuwse pad vormt een bijna kaarsrechte verbinding tussen Hilversum en Loosdrecht. In de afgelopen 100 jaar was het pad in vergetelheid geraakt, maar in 2011 is het hersteld. Als u dit pad in de richting van Loosdrecht volgt, komt u langs landgoedwinkel De Rading. Hier kunt u prima terecht voor kamer- en tuinplanten, biologische levensmiddelen en ook voor cadeau-ideeën. In de serre zit “Koek en ei”, een lunchroom waar zelfgemaakte cake, taart, soep, tosti’s en uitsmijters worden geserveerd. Bij mooi weer is het terras open. In de winkel is ook de wandelroute van het Sint Annepad verkrijgbaar. Van juli tot en met oktober kunt u in de pluktuin zelf bloemen plukken en zo uw eigen boeket samenstellen.

Voor de echte wandelaars: het Loosdrechtse Bos, de Hoorneboegse Heide en de Zuiderheide gaan naadloos in elkaar over, u kunt hier de mooiste routes ontdekken. Wij hebben de mooiste wandelroutes vast voor u op een rij gezet. U vindt ze op www.routesingooivecht.nl

Naast de wandelingen rond Landgoed Zonnestraal en het Loosdrechtse Bos, kunt u ook kiezen voor de Dudok Architectuurwandeling. Een 8 kilometer lange wandeling door de straten van Hilversum. Uiteraard komt u lang het zo bekende Raadhuis en het Dudok Architectuur Centrum. De route haalt u bij de VVV aan de Kerkbrink!