Tijdelijke pendelbus vanaf P+R Muiden

vrijdag 30 juni 2017

Van 2 juli tot en met 30 september 2017 rijdt een pendeldienst (lijn 510) van Connexxion dagelijks 3 keer per uur van P+R Muiden via het Vestingplein naar Nooit Gedacht in de wijk Mariahoeve.

Met deze pendeldienst zorgt de gemeente tijdelijk voor een betere bereikbaarheid van Muiden en attracties als het Muiderslot en Pampus.

Buslijn 510 sluit aan op R-netlijn 320 naar Amsterdam Amstelstation en Hilversum Station. Het gebruik van de pendeldienst wordt gemonitord zodat de gemeente een beeld krijgt of het voorziet in een behoefte van inwoners en toeristen. De bus biedt plek aan maximaal 8 personen. De gemeenteraad heeft op 28 juni € 41.000 beschikbaar gesteld voor deze maatregel.

Buslijn 510

Bus 510 rijdt dagelijks 3 keer per uur van P+R Muiden via de Spieringbrug over de Mariahoeveweg en Zuidpolderweg naar het Vestingplein (halte op korte loopafstand van het Muiderslot) en heeft als eindhalte Nooit Gedacht in de wijk Mariahoeve (halte voormalig gemeentehuis).

De bus rijdt maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 19.00 uur. Zaterdag en zondag van 8.00 tot 18.00 uur. Bij de halte Muiden P+R hangt een actueel overzicht van de vertrektijden (PDF, 480 kB).

Reizigers kunnen in de bus terecht met OV-Chip of abonnement of een los kaartje kopen bij de chauffeur. De bus stopt niet bij de Weesperweg en de brandweerkazerne.

Klachten

Als gevolg van de verplaatsing van de P+R in september vorig jaar, zijn er veel klachten geweest over de verminderde bereikbaarheid van Muiden en attracties als het Muiderslot en Pampus. De gemeente Muiden heeft in het verleden meerdere keren bij zowel Rijkswaterstaat als de provincie Noord-Holland de verslechtering aangekaart, maar tot een oplossing was het niet gekomen.

Gooise Meren heeft de verminderde bereikbaarheid vorig jaar opnieuw aan bij de provincie aangekaart. Gemeente en Connexxion onderzochten verschillende mogelijkheden, waaruit de pendeldienst als best haalbare oplossing naar voren kwam.

Buurtbus

Daarnaast denkt de gemeente samen met de Stadsraad Muiden na over een structurele oplossing in de vorm van een buurtbus. Dit bewonersinitiatief kan alleen slagen als er voldoende draagvlak en inzet van eigen inwoners is. Een buurtbus is vergelijkbaar met buslijn 510 maar wordt dan geheel gedraaid door vrijwilligers.

Uitbreiding voorzieningen

Tegelijkertijd werkt de gemeente aan uitbreiding van de voorzieningen op het P+R terrein. Zo is de bewegwijzering voor voetgangers van het P+R-terrein naar Muiden inmiddels aangepast. In september wordt het aantal overdekte fietsenstallingen verdubbeld en wordt er gewerkt aan een verhuurpunt van elektrische fietsen.