PAMPUS VIERT FEEST: EERSTE PAAL 130 JAAR GELEDEN GESLAGEN!

maandag 20 maart 2017

Een chef-kok die een ouderwetse Rats, kuch en bonen omtovert tot een eigentijdse lekkernij. Een kampvuur waar ter verwelkoming de glazen gevuld worden. Een door mensenhanden gebouwd eiland - het derde ter wereld! - dat symbolisch in partjes verdeeld wordt. Een jaar lang gratis entree en een opmerkelijk vriendschapsbrood waar geen einde aan lijkt te komen. Met dit alles start Pampus op zaterdag 1 april op originele wijze zijn nieuwe seizoen.

Het eiland viert namelijk in 2017 dat het dit jaar precies 130 jaar geleden is dat in de voormalige Zuiderzee begonnen werd aan de bouw van zijn fundament. Er waren tonnen aan beton en baksteen voor nodig, plus 4.000 heipalen van 11 meter lang en een sterk staaltje lef en vakmanschap van baggeraar Kalis (nu Boskalis). Pampus staat of, zo je wilt, ligt er nog steeds. En hoe! Het is zelfvoorzienend in zijn water-, elektriciteit- en warmtebehoeften.  Het is daarbij hard op weg om 100% duurzaam te zijn. In 1996 is het als onderdeel van de Stelling van Amsterdam werelderfgoed geworden. En jaarlijks wordt Pampus bezocht door tienduizenden bezoekers.

Vanaf 1 april gaat het eiland open voor het nieuwe seizoen en varen de veerboten uit Muiden en Amsterdam weer dagelijks naar het eiland toe. De openingsdag wordt feestelijk en een feestje vier je niet alleen. Pampus nodigt daarom iedereen uit om met lege jampotjes naar het eiland te komen en het belooft dat je niet met lege handen terug zult varen.

Voor Pampus liggen. Wie kent deze uitdrukking niet? Maar waar het vandaan komt, hoe dat precies zit, is niet bij iedereen bekend. Als het aan Pampus ligt, komt daar dit jaar flink verandering in. De slogan ‘Niemand kan om Pampus heen’ prijkt niet voor niets op de hand outs die bezoekers de weg over het eiland wijzen. Pampus is er trots op om al sinds de 19e eeuw in het waterhart van Nederland te liggen, als bewijs van de Nederlandse superioriteit op het gebied van landwinning. Officieel valt het binnen de gemeentegrenzen van Muiden en gevoelsmatig is het voor velen het eiland van Amsterdam, maar in feite is Pampus van ons allemaal.
Om dat tot uiting te brengen heeft het eiland zichzelf in symbolische percelen verdeeld. Deze kunnen voor een vriendschapsprijsje gekocht worden en geven de bezitter een jaar lang gratis toegang tot het hele eiland. (Voor het grootste deel van Pampus is een entreebewijs nodig. Alleen het gedeelte bij het paviljoen is gratis te betreden, zodat iedereen die aanmeert altijd in het restaurant of op het terras terecht kan.)
Op de openingsdag, zaterdag 1 april, zal de chef-kok van Paviljoen 1874 een vriendschappelijk soldatenmaal voorschotelen: Rats, kuch en bonen. Tijdens de maaltijd zullen de serveersters en obers langskomen met een grote plattegrond van het eiland, waarop de tafelgasten mogen aangeven welk stukje Pampus symbolisch van hun wordt. Pampus hoopt hiermee veel nieuwe Vrienden te vergaren, zodat goed onderhoud van dit bijzondere forteiland gewaarborgd blijft.
Via pampus.nl zijn voor dit vriendschapsarrangement kaarten à €50,- te koop.