TOP 10 uitjes in de meivakantie; leuk voor het hele gezin

dinsdag 18 april 2017

Het Gooi en de Vechtstreek zijn in het voorjaar prachtige plekken om te vertoeven. Daarom hebben we hier tien kant en klare uitjes op een rij gezet voor in de meivakantie, zodat je mét de kinderen er lekker op uit kunt. Ontdek het Gooi ter land, ter zee en in de lucht.

Eemlijn en Coronel

De Eemlijn is misschien wel de leukste fietsboot van Nederland, en het mooie is; je kunt overal op- en afstappen. De route loopt langs zes dorpen en brengt je van Amersfoort naar Huizen. Onderweg kun je van het mooie Gooise landschap genieten terwijl je een kopje koffie nuttigt. Mocht je in Huizen afstappen, dan kun je meteen door naar Coronel. Perfect voor de kids die lekker kunnen karten, lasergamen en klimmen. Natuurlijk ligt karten voor de hand in het bedrijf van coureur Tom Coronel, maar er is ook een heuse escape room. Vind jij een weg uit de lift van de Trump Tower? Sluit je dag in stijl af en ga een hapje eten bij de Haven van Huizen of bij een van de restaurants in het Nautisch Kwartier.

 http://www.eemlijn.nl/
http://coronel.nl/
https://haven-van-huizen.nl/
https://www.hotelnautischkwartier.nl/nl/

 

Naardermeer, Gooimeer, Loosdrechtse Plassengebied en de Vecht

 Het Gooise landschap is tamelijk uniek, het bezit namelijk zo’n beetje alle soorten landschappen. Van hoge zandruggen, naar uitgestrekte weilanden en fijne meren en rivieren. Varen is dan ook geen probleem in de streek en kan je bijvoorbeeld doen bij het Naardermeer, het Loosdrechtse Plassen gebied en uiteraard het Gooimeer. Huur een boot bij één van de jachthavens (bv. Het Anker, Greenjoy, Van Dusseldorp, Wetterwille) of maak een tocht met een van de rederijen (Bv. Schuttevaer, Stichtse Vecht, Wolfrat) en plan je route aan de hand van de genummerde knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen op de site en langs het water. Kijk op vvvgooivecht.nl voor een volledig overzicht van bootverhuurders.

http://hetanker.nl/
http://www.jachtwerfvandusseldorp.nl/
http://www.jachthavenwetterwille.nl/nl/
http://www.schuttevaer.com/
https://www.rondvaartenvecht.nl/
http://www.rederijwolfrat.nl/
www.vareningooivecht.nl

 

Speelpark Oud Valkeveen & Naarden Vesting

Speelpark Oud Valkeveen mag je eigenlijk niet overslaan als je er met de kinderen op uit wilt in het Gooi. Er is genoeg te doen om je een hele dag te vermaken. Van attracties als de Vallende Schuit en De Vliegende Valk tot speeltoestellen als Santa Maria en Zandkasteel, niets is te gek in het park in Naarden. Terwijl de kinderen spelen kunnen ouders rustig bijkletsen op het Smulpark met een wijntje of een biertje. Bovendien is er –voor als het echt goed weer is – een heerlijk strandje aan het Gooimeer!

Na een paar uur vertier in het speelpark vertrek je naar de Vestingstad Naarden. Hier is altijd wat te doen. Kijk rond in een van de musea, maak een rondvaart door de grachten of ga gewoon lekker een ijsje eten.

http://www.oudvalkeveen.nl/
http://vvvnaarden.nl 

 

Dudok en Vue

Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in Hilversum is open in de Meivakantie. De architect W.M. Dudok heeft een enorme invloed op de Gooise stad. Het DAC geeft leerzame en leuke rondleidingen langs de mooiste gebouwen die Dudok ontwierp. Tijdens de rondleiding kun je bij droog weer, ook de 47 meter hoge toren beklimmen. Bij helder weer kun je genieten van het uitzicht tot wel 30 kilometer. Geschikt voor oud én jong. Van architectuur naar entertainment in het centrum van de Mediastad. Daar staat een van de beste bioscopen van Nederland: Vue. In de meivakantie draaien er voldoende leuke films zoals The Boss Baby (vanaf 6 jaar). De animatiefilm van de makers van Madagascar gaat over een baby die zich als een volwassene gedraagt, met hilarische scènes tot gevolg.

https://www.dudokarchitectuurcentrum.nl/
https://www.vuecinemas.nl/

 

Forteiland Pampus, Muiderslot

Historie, avontuur, natuur en leuke evenementen: welkom op Forteiland Pampus. Dit prachtige stukje Muiden, dat eind 19de eeuw werd gebouwd om Amsterdam te beschermen, is vandaag de dag een échte Gooise attractie. Op het eiland kun je deelnemen aan de Pampus Xperience, een multimediale, interactieve tentoonstelling. Een interactieve tour is ook een mogelijkheid. De boottocht naar het eiland is net zo leuk. Je kunt namelijk met Veerdienst Amsterdam naar Pampus én het Muiderslot.

Wauw. Dat is het eerste wat we denken bij het Muiderslot. Het kasteel in Muiden waar ridder Floris V ooit vertoefde, is zo mooi dat alleen rondlopen al voldoende is. Toch valt er genoeg te doen. Zo zijn er meerdere speurtochten voor kinderen zoals de Torenroute en de Ridderoute. Traditiegetrouw kruipen in de meivakantie juniorgidsen op het Muiderslot in de huid van kinderen van bekende bewoners en bezoekers aan het kasteel in de 17de eeuw.

http://www.pampus.nl/
http://www.muiderslot.nl/
https://www.veerdienstamsterdam.nl/

 

Media Park en Beeld en Geluid

Altijd al benieuwd geweest wat er nou allemaal op het Media Park gebeurt? De Hillywood Tour neemt je mee graag mee en laat je een kijkje nemen achter gesloten deuren. Enthousiaste gidsen vertellen je alle geheimen terwijl je een kijkje neemt in studio’s en bij de Walk of Fame. In de meivakantie rijdt de trein waarin je de tour doet, iedere dag.

Met het Beeld en Geluid museum heeft Hilversum een landelijk attractie te pakken dat zijn naam waarmaakt. Het media-archief kent met de Experience een van de leukste interactieve tentoonstellingen van Nederland. Zo kun je zelf het nieuws presenteren en een Klokhuis-item maken. Op 25 april komt de bekende Youtuber Kelvin een masterclass geven. Als nog niet genoeg gezien hebt, breng dan ook zeker nog even een bezoek aan Museum Hilversum. Vanaf 22 april is hier de tentoonstelling Trigger te zien. Kunstenaar en radio-dj Ruud de Wild vertelt zijn persoonlijke verhaal over oorlog en vrede brengt zijn werk en fascinatie voor oorlog en vrede samen.

http://www.beeldengeluid.nl/letsyoutube
http://mediapark.nl/
http://museumhilversum.nl

 

Avontuurfabriek en Slot Zuylen

Meer dan vijftige activiteiten op één locatie. Dat is al reden genoeg om in de meivakantie een bezoekje te brengen aan de Avontuurfabriek in Loosdrecht. Zo’n beetje alles is mogelijk: bowlen, karten, paintballen, lasergamen. We raden wel aan van te voren te reserveren omdat het flink druk kan zijn en check nog eventjes de openingstijden voor je gaat omdat ze anders zijn in de meivakantie.

Ben je uitgespeeld, begeef je dan naar het prachtige Slot Zuylen in Oud Zuilen. Bij dit kasteelmuseum aan de Vecht kun je niet alleen je ogen uitkijken, maar in de meivakantie is er een speciale rondleiding door het Poortgebouw dat normaal nooit voor bezoekers toegankelijk is. De reden van de rondleiding is dat Gerrit Rietveld hier ooit zijn loopbaan begon en meubels voor het Poortgebouw ontwierp. Erg speciaal dus.

https://www.avontuurfabriek.nl/nl/

http://www.slotzuylen.nl/

 

Rock Steady en Zwemmen

 Rock Steady Bussum is hét klim- en buitensportcentrum van Midden-Nederland en dat op zich is al een goede reden om het te bezoeken. Je kan er niet alleen klimmen, maar ook boulderen, skiën en snowboarden. Ook leuk: huur er een mountainbike en ga daarmee de Bussumer heide verkennen.

Vakantie wordt vaak geassocieerd met pret in het water en dat is in het Gooi niet anders. Het leuke is dat bij Sportcentrum De Zandzee in Bussum in de meivakantie iedere dag een gratis activiteit centraal staat. Maar de kinderen kunnen ook deelnemen aan een heuse workshop Zeemeerminnen of over het water lopen in Aquaballen. Ook bij zwembad De Lieberg in Hilversum valt genoeg te beleven in het water.

http://www.rocksteady.nl/home
https://www.optisport.nl/lieberg
https://www.dezandzee.nl/

 

Geogcachen en Polderwachter

Bij het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in ‘s-Graveland is in de meivakantie van alles te doen. Er is prachtige natuur met mooie wandelroutes en activiteiten. Eentje daarvan is Geocachen. Hier is een Geogame oefenpark waar je kunt leren hoe Geocachen werkt. Je gaat in dit prachtige natuurgebied op jacht naar schatten met je smartphone of GPS apparaat. Je speelt het met de Geocache app die gratis te downloaden is (op de site van Natuurmonumenten staat uitgelegd hoe). Je kunt nu op zoek naar de schat in dit prachtige natuurgebied.

Een boswachter zonder bos, maar met weilanden; dat is de Polderwachter. Kunstenaar Marcel Blekendaal neemt je mee op een wandeling door de Bethunepolder in Maarssen. Hij leidt mensen rond onder begeleiding van spannende verhalen en een spoedcursus polsstokspringen. Leuk voor jong én oud want als je wilt, knoopt de gids er gewoon een speurtocht aan vast.

https://www.natuurmonumenten.nl/
http://polderwachter.nl/

 

Singer en Tafelberg

 Het Larense Singer Museum geniet landelijke bekendheid en is een must see als je een bezoekje aan het Gooi brengt. Voor volwassenen is er de prachtige tentoonstelling met werk van de succesvolle Nederlandse fotograaf Desiree Dolron. Voor kinderen is er altijd wat te doen. Bijvoorbeeld de gratis speurtocht die over de huidige tentoonstelling gaat. De laatste dag van de meivakantie (30 april) is er een open atelier en mogen kinderen zelf schilderen. Leuk!

Na een goede dosis cultuur is het tijd om uit te waaien op de prachtige Tafelbergheide tussen Laren en Huizen. Vergeet niet een kijkje te nemen vanaf de Tafelberg, één van de hoogste punten van de provincie Noord-Holland. Na het wandelen kun je wat drinken of eten bij restaurant Tafelberg. Maar niet voordat je de Schaapskooi, achter het restaurant, hebt bezocht. Daar staan 87 lammetjes op jou te wachten om geaaid en geknuffeld te worden. 

http://www.singerlaren.nl/home
http://www.tafelberg.nl/
https://gnr.nl/de-natuur-in/activiteiten/de-schaapskooi/