VOC-forten op Sri Lanka in het Nederlands Vestingmuseum

Gedurende de zomerperiode, van 19 mei tot en met 18 november, is in het Nederlands Vestingmuseum een tentoonstelling te bezichtigen over Nederlandse forten op Sri Lanka, het voormalig Ceylon ten tijde van de handel van de VOC in kaneel en olifanten.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator dr. L.J. Wagenaar en omvat, naast diverse historische afbeeldingen en materialen, een speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkeld, fortenspel voor kinderen.
In 1638 veroverde de VOC het fort Batticaloa, aan de oostkust van Sri Lanka, op de Portugezen. De koning van Kandy, de hoofdstad van Ceylon, zag in de Hollanders bondgenoten die hem konden bevrijden van de Portugezen. Nadat de VOC de Portugezen had verslagen ontstond er een levendige handel in olifanten en kaneel. De Hollandse overheersing duurde tot 1796 toen de Engelsen de heerschappij overnamen.
Op het huidige Sri Lanka zijn nog veel restanten van de VOC-forten te zien. Het meest bekend is Galle, een vesting die als werelderfgoed erkend is door UNESCO. Het oorspronkelijke fort dat door de Portugezen gebouwd was, werd door de Nederlandse troepen veroverd in 1640 en verbeterd en uitgebouwd. Van 1646 tot 1658 zetelde het Nederlandse bestuur van Ceylon in Galle.
Naast historische informatie over de inrichting van de forten op Ceylon en de bouwstijlen en materialen die gebruikt werden, zijn er veel afbeeldingen van historische kaarten en tekeningen van locaties en bijzondere momenten te zien. Goudse pijpen, tabaksdozen, glaswerk en serviesgoed geven een beeld van het dagelijks leven van Nederlanders op Ceylon. Er zijn voorbeelden van de waar die de VOC vanaf Ceylon verhandelde: kaneel, kardemon, peper en arecanoten.
Om deze tentoonstelling voor kinderen aantrekkelijk te maken is er een spel ontwikkeld met houten blokken, waarmee een fort gebouwd kan worden. Fortenbouw was op het moeilijk begaanbare terrein van Ceylon heel anders dan men in het vlakke Holland gewend was.
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen met een entreebewijs van het Vestingmuseum.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 19 mei 2018 tot Maandag 19 november 2018

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 10:30 17:00
Woensdag 10:30 17:00
Donderdag 10:30 17:00
Vrijdag 10:30 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

Westwalstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1411 PB, Naarden