Vermist! De Hercules van P.C. Hooft in Muiderslot

Varia, Tentoonstelling

Rond 1645 komt de Amsterdamse dichter Jan Vos vaak op bezoek bij P.C. Hooft op het Muiderslot. Vos schrijft een gedicht over een schilderij van Hooft waarop de Romeinse god Hercules staat afgebeeld. Dit gedicht is de enige concrete vermelding van een kunstwerk dat destijds in de Ridderzaal van het Muiderslot heeft gehangen.

Nu, ruim 370 jaar later, gaan we op zoek naar het beschreven schilderij. Welke bestaande schilderijen voldoen aan de theatrale beschrijving van Vos? Bestaat het schilderij überhaupt nog? En zo ja, waar is het dan? In Vermist! De Hercules van P.C. Hooft staat deze onthullende zoektocht van 17 december 2017 t/m 2 april 2018 centraal.

‘Cold cases’ heropend

Vermist! De Hercules van P.C. Hooft is de eerste in een reeks presentaties waarin ‘cold cases’ worden heropend. In deze kleine presentaties staat steeds een enkel object of schilderij centraal. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf door het bewijsmateriaal te speuren en het onopgeloste vraagstuk te beantwoorden. Op lichtvoetige wijze maken zij zo kennis met de stappen van het kunsthistorisch onderzoek. Welk schilderij zou van P.C. Hooft geweest kunnen zijn? En waarom hing het aan de wand in zijn officiële ontvangstzaal? Een kleine boekenwurm daagt de jongste bezoekers uit om met hun (groot-)ouders deze zoektocht tot een goed einde te brengen.

Jacqueline Kooter
Na de ontknoping komt het meest waarschijnlijke schilderij tot leven in een korte animatiefilm die kunstenares Jacqueline Kooter speciaal voor het Muiderslot maakte. Zij is filmmaker en maakt ook installaties. In 2016 maakte zij indruk met haar Gysbreght van Aemstel animatie in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Openingstijden en meer informatie:
Het Muiderslot is van november t/m maart geopend in de weekenden en tijdens kerst- en voorjaarsvakantie dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.30 uur). Gesloten op 25 en 31 december en 1 januari.
Kijk voor meer informatie op www.muiderslot.nl

Wanneer?

Vanaf Zondag 17 december 2017 tot en met Maandag 2 april 2018

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

* Het Muiderslot is van november t/m maart geopend in de weekenden en tijdens kerst- en voorjaarsvakantie dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.30 uur). Gesloten op 25 en 31 december en 1 januari.

Toegangsprijzen

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 13.50
Kinderen € 9.00 4 t/m 11 jaar

Contactgegevens

Muiderslot

Herengracht 1
1398 AA Muiden

Herengracht Model.NdtrcItem.HouseNumber
1398 AA, Muiden