Expositie 'Weesp is water' in Museum Weesp

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt er nog steeds zijn unieke sfeer aan.

De Vecht is al eeuwen de levensader van Weesp. En een smal veenriviertje werd als ‘smal Weesp’ een vaarweg dwars door de stad. Gegraven vaarten zoals de Weesper Trekvaart vormden de verbinding met de hoofdstad. En later was Weesp met het verre achterland verbonden door het Merwedekanaal, de transportweg voor de Weesper industrie. Nu is dit het Amsterdam-Rijnkanaal, de belangrijkste scheepvaartsnelweg van Europa.

Maar er is meer. De zuiverheid van het water vormde de basis voor de bedrijven en werd als product verkocht. Daarom is de waterkwaliteit door de eeuwen actief beheerd. En nu grenst Weesp aan een landschappelijk gebied voor natuurlijke waterzuivering.

En er is nog meer! De vesting Weesp vormde door zijn ligging de belangrijkste verdedigingslinie ten zuidoosten van Amsterdam. De stad is gevormd door zijn bastions en grachten. Zijn strategische ligging maakte Weesp tot belangrijk onderdeel van de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én van de Stelling van Amsterdam. Weesp vormt daarmee een deel van dit Unesco Werelderfgoed.

En natuurlijk werd Weesp gevormd door het niveaubeheer van het water. Ooit lag Weesp in open verbinding met de Zuiderzee. De stad heeft vele overstromingen gekend. Om het peil van de grachten te beheren werd de binnenstad afgeschermd door sluizen. Nu staan de sluizen permanent open en maakt Weesp deel uit van het grote waterbeheersgebied van Waternet.

Weesp dankt zijn unieke karakter aan ‘zijn’ water. De kades zijn nu terrassen, de oevers voorzien van steigers voor de pleziervaart. De roeivereniging dankt al veertig jaar haar succes aan de ligging aan de Vecht.

En er is nog veel meer over te vertellen. Kom voor het Verhaal van Weesp naar de zomertentoonstelling in Museum Weesp.

Openingstijden
Museum Weesp is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen op alle dagen op afspraak een rondleiding krijgen. Indien de deur gesloten is, gelieve aan te bellen. Wij heten u graag welkom!
Entreeprijzen Volwassenen (18+): € 5,- Senioren (65+): € 4,- Kinderen (6 tot 18 jaar): € 3,- Kinderen onder 6 jaar: gratis Museumjaarkaart*: gratis
Vriend van Museum Weesp*: gratis Vereniging Rembrandt*: gratis ICOM*: gratis
* op vertoon van pas
Adres en route
Nieuwstraat 41 1381 BB Weesp (0294) 491 245
Vanaf het NS-station Weesp is Museum Weesp 10 minuten lopen. Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.
Museum Weesp is toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden zijn toegestaan.

Vanaf Zaterdag 7 april 2018 tot en met Zondag 7 oktober 2018

Dag Van Tot