Platenbeurs en expositie Paradiso Posters met optredens in Grafisch Atelier

Het Grafisch Atelier Hilversum bestaat dit jaar 50 jaar. Een mijlpaal, want hiermee is het atelier een van de oudste open werkplaatsen van Nederland. Op 30 maart 2018 bestaat het Amsterdamse poppodium Paradiso ook exact 50 jaar. Tijd voor een samenwerking en wel in de vorm van een tentoonstelling van Paradisoposters tijdens een exclusieve platenbeurs.

De Britse letterfanaat Martin Kaye (Londen 1932 - Amsterdam 1989) ontwierp en zeefdrukte van 1972 tot 1983 alle posters voor het Amsterdamse poppodium Paradiso. Het atelier van Kaye bevond zich in de kelder van Paradiso. Hij drukte affiches terwijl boven zijn hoofd werd opgetreden door artiesten zoals Iggy Pop, The Jam, Prince, Herman Brood, Blondie, John Cale, U2 en vele andere muzikanten. Kenmerkend waren zijn eigen ontworpen letters, door hemzelf gesneden in zeefdrukfilm, helder en groot. Het gebruik van irisdruk, dat leidde tot een kleurrijk regenboogeffect, was zijn handelsmerk. De oplage van rond de 125 posters werd door Kaye zelf door Amsterdam verspreid. De met Kaye bevriende drukkers Peter van der Linde en Ed Visser hebben zijn nagelaten affiches en documentatie gered. Ed Visser heeft samen met Mels de Gooijer en Marleen van den Heuvel van het Grafisch Atelier Hilversum de handen ineen geslagen om een overzicht van het werk van Martin Kaye tentoon te stellen.
Deze expositie zal feestelijk geopend worden op zaterdag 31 maart om 14:00 uur tijdens de jaarlijks terugkerende platenbeurs in de kunstenaarswerkplaats.
Een selectieve groep vinylhandelaren zal tussen de drukpersen van het Grafisch atelier hun exclusieve waar verkopen.
De platenbeurs begint om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur.

Tijdens de feestelijke opening waarbij zowel het Grafisch Atelier als Paradiso 50 jaar bestaan, zal de Britse artiest The Drip Dry Man optreden, een voodoo-garage-swamp-gospel act waarbij stilstaan geen optie is. De afgelopen jaren stond hij als One Man Band garant voor memorabele shows op vele Europese poppodia, festivals, kroegen en straathoeken. Met zijn zelfgebouwde gitaren is hij bezeten door muziek in zijn meest primitieve vorm: de Blues van Robert Johnson en John Lee Hooker, de Country van outlaws als Johnny Cash en Waylon Jennings en Outsider Rock als die van Captain Beefheart en Hasil Adkins. Tijdens dit optreden zal hij gehuld zijn in sixties vloeistofprojecties verzorgd door de mannen van Sphinx. Sjaco Karmelk en Piet Koster maken lichtshows met de oorspronkelijke psychedelische lichtbeelden uit de sixties en seventies.

De expositie met posters is vanaf 31 maart tot 30 april te zien in het Grafisch Atelier Hilversum aan de Noorderweg 96B in Hilversum. Geopend op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur of op afspraak: tel: (035) 621 62 62 of info@gahilversum.nl

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 2.00

Zaterdag 31 maart 2018 Vanaf 10:00 tot 16:00

Noorderweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
1221 AB, Hilversum