Kunstduet in HuizerMuseum

Tentoonstelling

De nieuwe tentoonstelling in het Huizer Museum brengt beelden en schilderijen bij elkaar die qua tijdsbeeld, kunststijl, expressie en achtergronden compleet verschillend zijn en toch qua kunst werken en kunstenaars tot elkaar in verbinding staan. Want dit KUNSTDUET is een eerbetoon aan de vrouw.

Bertha thoe Schwartzenberg, (1891-1993) heeft door het milieu waarin ze opgroeit, de vrijheid te kunnen kiezen voor haar kunst. De geboren barones ontwikkelt zich tot gerenommeerd beeldhouwer in het Gooi. Wonend en werkend in Hilversum creëert ze een indrukwekkend oeuvre aan figuratieve kunst, veel afbeeldingen van vrouwen. 100 jaar geleden is ze betrokken bij de oprichting van beroepsvereniging de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Ze wordt beschouwd als een belangrijke Nederlandse beeldhouwster van na 1900.

Slechts 10 kilometer verderop, in Huizen, leven 100 jaar geleden vrouwen die geen mogelijkheid hebben om voor zelfontwikkeling te kiezen. Het is zelfs de vraag of kunst wel in hun leven bestaat. In de hoogtijdagen van de Visserij worden velen weduwe, hebben een groot gezin te voeden en moeten hard werken voor de kost.

Kunstenares Marie-Thérèse Mentink (1967), wonend en werkend in Huizen, portretteert deze vrouwen van vroeger naast vrouwen van nu. Haar werk is abstract, kleurrijk en prikkelend en zij brengt met gemengde technieken een ode aan vrouwen, met name JAANTJE, een vrouw die 100 jaar geleden een zwaar leven leidde in Huizen.

Het Huizer Museum brengt een mooie selectie uit het oeuvre van Bertha thoe Schwartzenberg en Marie-Thérèse Mentink samen in een duopresentatie. Deze haalt de verschillende achtergronden, leefstijlen, kunststijlen en tijdsbeelden voor het voetlicht in een inspirerende tentoonstelling.

Wanneer?

Vanaf Donderdag 1 juni 2017 tot en met Dinsdag 31 oktober 2017