Expositie Eppo Doeve in Blaricum

Varia, Tentoonstelling

Van zaterdag 25 maart tot 23 september 2017 is bij de HKB een tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van deze veelzijdige tekenaar en ontwerper. Jozef Ferdinand Doeve werd geboren op 2 juli 1907 in de stad Bandoeng in Indonesiƫ.

Zijn ouders waren Justin Theodorus Doeve, bestuursambtenaar, en Helena Rasiva Gabler Kepel. Al op jonge leeftijd had hij veel belangstelling voor het tekenen. Gedurende zijn HBS tijd ontwikkelde hij zich tot een virtuoos tekenaar. Zijn ouders vonden het beter dat hij naar Nederland ging voor studie als landbouwkundig ingenieur.

In 1927 liet hij zich inschrijven aan de faculteit tropische landbouwkunde te Wageningen. Het tekenen, boetseren, houtsnijden en beeldhouwen nam echter zoveel tijd in beslag dat er van studeren niets terecht kwam. Na een paar jaar besloot hij te stoppen met de studie en zich volledig toe te leggen op het illustreren, reclame tekenen en het maken van spotprenten voor de diverse bladen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er een voorlopig einde aan het leven als illustrator/tekenaar. Hij begon zich aan de Blaricumse Kerklaan toe te leggen op het schilderen in olieverf. In deze oorlogsjaren schilderde hij een mooi portret van buurman Gerrit Rigter en later van diens zoon Kees. Als dank voor het krijgen van voedsel schilderde hij de voltallige familie de Jong bij kaarslicht.

Na de Tweede Wereldoorlog trok het reclamewerk en het illustreren van boeken weer aan. Ook werd hij gevraagd voor het ontwerpen van postzegels en bankbiljetten. Na een intensief leven van tekenen, schilderen, illustreren en tv werk (met Alexander Pola) overleed hij in 1981.

Wanneer?

Vanaf Zaterdag 25 maart 2017 tot en met Zaterdag 23 september 2017

Dag Van Tot
Donderdag 20:00 22:00
Zaterdag 14:00 16:00

Contactgegevens

Expositie Eppo Doeve in Blaricum

Brinklaan 4 A
1261 ER Blaricum

Brinklaan Model.NdtrcItem.HouseNumber
1261 ER, Blaricum